BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

WEB SİTEMİZ YENİLENDİ Web sitemiz içeriği ve görünümü ile yenilenip hizmete girmiştir. Web...

Amerika Birleşik Devletleri’nde şimdiye kadarki en büyük sağlık yolsuzluğu davasında ilaç...

İlk ve Ortaokullarda 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak Haftalık Ders...

Fransa’nın ünlü kenti Cannes’te 16 Mayıs'ta başlayan 65. Cannes Film Festivali sona erdi....

Tabiplerden ÖSS Öncesi 10 Altın Öğüt

Sınav Öncesi Beslenme

Sınavlara hazırlanan öğrencilerin sınav öncesinde neler yapmaları gerektiği her zaman önemli olmuştur. Bu konuda tabiplerin sınavlara hazırlanan öğrencilere önerileri aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:

1.Sınava yönelik düzenli çalışmaları tercih etmek önemlidir. Son anda yapılan çalışmalar genellikle kalıcı olmaz ve başarıyı olumlu etkilemez.

2.Düzenli uyumak öğrencilerin uyum göstermediği bir sağlıklı yaşam davranışıdır. Yapılan çalışmalar özellikle lise son sınıf öğrencilerinin zaman darlığı nedeniyle uykusuzluk yaşadıklarını ortaya koymaktadır.

Okul dışı eğitim yaşantısının özellikle dersanelerin varlığı uykusuzluk için bir risk faktörüdür. Uykusuzlukla dikkat eksikliği, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği gibi hastalıklar arasında ilişkiler bulunmaktadır. Kısa dönemde dikkat eksikliği bireyin sınavda başarısızlığının da altında yatan önemli nedenler arasında bulunur.

3.Kafeinli içeceklerden uzak durulması önerilmektedir. Bunun yanı sıra, sağlıksız yaşam davranışları arasında sayılan kolalı içecekleri de tüketmemek gerekir. Susuzluk gereksiniminin sadece su içerek giderilmesi uygundur.

4.Sınava yakın dönemlerde kişinin kendisini rahat hissedeceği, kaygı duymayacağı, yapmaktan zevk alacağı aktiviteler yapılabilir. Orta düzey egzersiz, müzik dinleme, sosyal etkinliklerde bulunma gibi başlıklar örnek olarak verilebilir.

5.Beslenme bireyin her dönemde sağlığı açısından çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme konusunda anne-babalar çocukları için özenmelidirler.

6.Özellikle "başarısız olacağı", "yapamayacağım" gibi negatif yüklemesi olan cümleleri kurmamak, düşünce sistematiğini bu yaklaşım üzerine odaklamamak uygun olur.

7.Üniversite seçme sınavı gibi önemli sınavlar her şeyin başlangıcı ya da her şeyin sonu demek değildir. Sınavın yaşam içindeki yeri ve öneminin gerçekçi bir biçimde belirlenmesi sınava girecek olan kişiyi olumlu etkiler.

8.Başarısız olunduğunda da durumun bir sonraki adımda düzelebileceği mesajı çocuklara doğru bir biçimde ve zamanında verilmelidir. Sınavın öğrenme sürecinin bir parçası olduğu, yapılan hataların düzeltilebileceği gibi konulara vurgu yapılması ve çocukları sınavdaki başarısızlıklara da bu bakış açısıyla bakmalarının sağlanması gerekir.

9.Sorunların çözümünde uzlaşma önemlidir. Bu konuda ebeveynler çocuklarını karşılarına alarak değil, uzlaşarak-onları yanlarına alarak çözümler üretebilirler.

10.Kaygı düzeyi bu önlemlerle azaltılamıyor ya da yok edilemiyorsa profesyonel destek almak yararlı olabilir. Tıp fakültesi mezunu her hekim bu durumla baş etme yolları konusunda yol göstericidir. Gerektiğinde de konu üzerinde uzmanlaşmış hekimlerin desteği istenebilir.

comment

YORUM YAPIN

1000 karakter kaldı.